Újabb izraeli hivatalos személyek mondtak le angliai útjukról a szigetországban kiadott elfogatóparancsok miatt – írja az izraeli Ynetnews angol nyelvű hírportál.



















                                                        Palesztinai életkép

 

A lap a Yedioth Ahronoth nevű újság keddi cikkére támaszkodva jelenti, hogy múlt héten magas rangú katonai vezetők csoportja szeretett volna az Egyesült Királyságba utazni a brit hadsereg meghívására.
Az őrnagytól az ezredesig tartó rangban szolgáló katonák azonban – biztos ami biztos – az utazás előtt az izraeli külügyminisztériumhoz fordultak, hogy az tudakozódjon a másik féltől, biztonságban léphetnek-e a brit földre a katonák. Az Egyesült Királyság hivatalos válasza azonban nemleges volt, ezért a látogatást elhalasztották.
A gyerekgyilkosok természetesen felháborodással fogadták a döntést. „Ha nem kapjuk meg a megfelelő biztosítékokat, és a britek nem változtatják meg a törvényeiket, egyetlen magas rangú izraeli politikus vagy katonai személy sem utazhat majd az Egyesült Királyságba. Ez pedig komolyan aláásná a hasonló értékekkel és érdekekkel rendelkező két ország eddigi jó viszonyát” – nyilatkozta Daniel Ayalon külügyminiszter-helyettes, majd hozzátette: „Ezek a látogatások mindkét ország érdekét szolgálják”.
Éppen a napokban érkezett a zsidó államba Nagy-Britannia igazságügyminisztere, Patricia Janet Scotland bárónő, aki valószínűleg találkozik izraeli kollégájával, Yaakov Ne'emannal is. A Ynetnews szerint a beutazások problémája mindenképp prominens téma lesz, az izraeli fél várhatóan igyekszik majd kihangsúlyozni, elvárja, hogy a britek megváltoztassák a látogatásokat meggátoló rendelkezéseket, melyek megengedik, hogy az „ellenséges palesztin elemek” megrontsák a két ország viszonyát, és valószínűleg az Izraelt súlytó brit korlátozások, mint például a bojkottként értelmezett gázai palesztin és illegális zsidó telepesek által gyártott termékek megkülönböztetése.
Mint ismert, a botrány akkor robbant ki, amikor több héttel ezelőtt Cipi Livni, az ellenzék vezére nem utazhatott be az Egyesült Királyságba az ellene kiadott elfogatóparancs miatt. Az esetet (nem Livni háborús bűneit - a szerk.) elítélte mind Gordon Brown miniszterelnök, mind David Milliband külügyminiszter, a szigetország palesztin érdekcsoportjai azonban ezt az elhatárolódást ítélték el.


(MNO nyomán)

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetijobb.blog.hu/api/trackback/id/tr771649975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása